Over

Lang leve Straf!

De Brabantse band Straf, dat zijn zeven muzikanten met kruiwagens vol instrumenten, die al twee decennia op reis zijn met hun originele en gepassioneerde voorstellingen en muziek. Keer op keer storten de mannen zich in een nieuw en onvoorspelbaar avontuur. De ene keer als een fanfare op een platte kar of als kapiteins op een zinkend schip. Dan weer gravend in een ondergrondse tunnel of vliegend in een zelfgebouwde zeppelin. Straf is altijd onderweg. Einddoel? De horizon!

De muziek van Straf laat zich niet makkelijk omschrijven. De band vindt inspiratie in de meest uiteenlopende bronnen. Van blues tot big band, van beat-bandjes tot balkan. Maar altijd met een geheel eigen sound, die klinkt als de Bremer stadsmuzikanten die van de keldertrap lazeren. De Nederlandstalige teksten van Straf zijn verhalend, melancholisch, en soms absurdistisch. De hoempa met een scherpe rand wordt begeleid door arrangementen die doen denken aan Tom Waits, Duke Ellington en Bertold Brecht. Dat die mix aanstekelijk werkt is duidelijk voor iedereen die wel eens een show van Straf heeft bijgewoond. Straf is een echte “live-band” en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in ontelbare kroegen, concertzalen, theaters en festivals.

Naast de energieke feest-shows en optredens neemt Straf je ook mee op hun reizen met verschillende muziektheater-voorstellingen en impressionistische vertellingen. In samenwerking met regisseur Erik Willems maakte de band voor theaterfestival Boulevard de voorstelling Kuifkop. Met de Bossche regisseur en kunstenaar Lucas Kastelijn de zeer goed ontvangen voorstelling Wladiwostok!. Momenteel is Straf onderweg met de voorstelling Zeppelin!. De band schreef, regisseerde en produceerde deze voorstelling en de bijbehorende muziek zelf in een periode van drie jaar.

Overal waar Straf komt danst jong en oud mee, met een lach en een traan. Gaan daken eraf, worden tenten omver geblazen en worden zalen plat gespeeld. Leve het leven! Leve Straf!

Discografie

  • Zinkend Schip (EP) 2007
  • Pompen of Verzuipen (CD) 2008
  • Vraatzucht (EP) 2010
  • Zeppelin (LP en CD) 2023
    (distributie door Sonic Rendez-vous)
  • De zeven kapiteins op het zinkend schip zijn

Lambèrt Verhoeven: accordeon & zang
Pill van Kempen: akoestische gitaar, trompet, banjo & zang
Jeffrey Willems: elektrische gitaar & zang
Peter Dupont: alt- en bassaxofoon, accordeon, voetpomptoeter & zang
Leon van Egmond: trombone, mondharmonica & zang
Wannes Rombouts: basgitaar & contrabas
Kees Swanenberg: drums & zang

Enkele quotes uit de media

Hier is een band aan het werk die menig polonaise heeft weten te overleven en niet bang is voor een biertje of zweetdruppeltje meer of minder. (fret)

Klinkt Strafs polderpolka op het eerste gehoor toegankelijk en kei gezellig, wie verder luistert hoort fraaie, intense pot muziek. (Brabants Dagblad)

Straf swingt te pan uit, het dak gaat eraf. Alle vrouwen van 16+ die er zijn, zijn er ongetwijfeld voor de mannen van Straf. Het plezier kan van grote afstand van hun gezichten worden gelezen, de pret straalt uit hun ogen en dat brengen ze over. De band danst en lacht. Het publiek ook. De band zingt en het publiek zingt mee. Lang leven Straf!” (3voor12)

…de band levert een set af die voelt als een grote toegift… (3voor12)

de beelden die Straf schetst in de teksten op Pompen of Verzuipen zijn van een ongekende schoonheid (fileunder.nl)